Rösta på Årets Svenska Kvinna 2024
Rösta på Årets Svenska Kvinna 2024
Årets Svenska Kvinna är SWEAs största hedersbetygelse och en utmärkelse som har delats ut till 33 kvinnor sedan 1989. Mottagarna har gemensamt att de genom sin verksamhet och kompetens gynnar Sveriges anseende utomlands.
Utmärkelsen vill visa på en bredd av kvinnors verksamheter och kompetenser samt inspirera till utveckling, oavsett livssituation. Årets Svenska Kvinna representerar och lyfter fram dagens Sverige i världen. Det innebär att hon direkt eller indirekt främjar och skapar nyfikenhet för Sverige internationellt.
Vinnaren kommer att presenteras vid en online-ceremoni lördagen den 1 juni. Utdelningen äger rum vid den årliga Sverigemiddagen, den 8 augusti i Helsingborg.
Om du har frågor om röstningen, kontakta gärna SWEA Internationals administration: office@swea.org
Stort tack till alla er nästan 700 Sweor som redan har röstat. Omröstningen är öppen under hela april månad för alla Sweor som har betalat medlemsavgiften för 2024.
Du kan bara rösta en gång och din röst är helt anonym.
Träffa våra fyra kandidater
Astrid Linder
Professor i trafiksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) samt uppfinnare av den kvinnliga krockdockan
Astrid är förutom professor vid VTI även adjungerad professor i skadeprevention vid Chalmers tekniska högskola och expert på biomekanik och förebyggande av trafikskador. Fordonssäkerhet är ett område med stark svensk tradition och Astrid bidrar till fortsatt utveckling och kunskap i världen kring dessa frågor.
Som doktorand vid Chalmers var Astrid delaktig i att utveckla världens första krockdocka för tester när man blir påkörd bakifrån. Dockan var en modell av en genomsnittlig man och under arbetet insåg Astrid att kvinnor är sämre skyddade än män när det gäller whiplashskador. Endast krockdockor av en genomsnittlig man användes för att utvärdera hur väl vi är skyddade i en krock, trots att statistik visat att kvinnor löper högre risk att skadas eller dö vid en kollision. Då föddes idén att en modell av kvinnor också borde användas i utvärdering av krocksäkerhet.
2022 kunde Astrids team presentera både en kvinnlig krockdocka och en ny manlig modell. Arbetet genomfördes med en rad samarbetspartner och finansierades av svenska Vinnova och EU-kommissionen. Med sina 162 cm och 62 kg representerar den kvinnliga krockdockan en genomsnittkvinnas fysiologi. Med en ökad förståelse för hur en kvinnokropp påverkas vid en krocksituation har Astrids forskning starkt bidragit till ökad trafiksäkerhet, genom att man även tar hänsyn till kvinnors skaderisker och säkerhet.
2023 utsågs Astrid till en av världens mest inflytelserika och inspirerande kvinnor av brittiska BBC:s 100 Women. Hon har även fått stor internationell uppmärksamhet och har mottagit flera andra utmärkelser, som The WOW Award, Woman of Worth
från Women’s World of Car of the Year, EU Champions of Transport Research Overall Winner samt the U.S. Government Award for Safety Engineering Excellence.
Nominerad av SWEA Beijing
Efva Attling
Formgivare, smyckesdesigner, entreprenör och grundare av varumärket Efva Attling
Efva öppnade sin första egna ateljé med smycken på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm 1996. Hennes smycken blev snabbt populära bland Sveriges kändiselit och när Madonna bar ett av Efvas smycken var framgången ett faktum.
Allt började med en svan: ett armband i bankad metall, inspirerat av svanens eleganta former. Efva var bara elva år gammal när hon gjorde sitt första smycke och som 16-åring fick hon jobb som lärling hos Bengt Liljedahl, en av Sveriges främsta guld- och silversmeder.
Efva, som har många strängar på sin lyra, upptäcktes redan som 17-åring av legendariska Eileen Ford och arbetade därefter internationellt som fotomodell. 1982 bildade hon popgruppen X-models och fick en stor hit med sången ”Två av oss”. Vid sidan av musikkarriären designade hon även kläder för bland annat Levi’s och H&M.
Kärleken till ord och musik lyser igenom även i Efvas smyckeskollektioner där varje kollektion har sitt eget budskap, eller som Efva kallar det: ”Beauty with a thought”. Efvas smycken säljs i egna butiker och hos återförsäljare över hela världen.
Efva har tilldelats ett flertal utmärkelser för sitt arbete. 2018 mottog hon tidningen Elles hederspris vid Elle-galan och 2022 tilldelades hon medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band av H.M. Konung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning.
Nominerad av Madeleine Siösteen Thiel, SWEA Rivieran
Lise Tamm
Chefsåklagare på Riksenheten mot korruption och utredare åt Sveriges regering
Lise har en lång bakgrund som åklagare och arbete med bekämpning av grov brottslighet och hon har även arbetat internationellt för ICC, den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Där var hon bland annat engagerad i ett mål mot en av ledarna för den muslimska rebellrörelsen Séléka i Centralafrikanska republiken. Hon var den första som väckte åtal för folkrättsbrott i Sverige.
För närvarande är Lise aktuell med två utredningar på uppdrag av den svenska regeringen. Den ena handlar om de hårt kritiserade SiS-hemmen som drivs av Statens institutionsstyrelse. Den andra undersöker hur man kan se till att de som deltar i kriminella nätverk kan lagföras och dömas.
När Lise var chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet 2020 medverkade hon i ett omskrivet genombrott i kampen mot den gränsöverskridande grova brottsligheten. Det skedde när den franska polisen lyckades infiltrera den krypterade teletjänsten EncroChat, ett av de kriminella organisationernas främsta kommunikationsverktyg.
Lise, som bodde i Frankrike fram till åtta års ålder och har en fransk pappa, har en juristexamen med fokus på straffrätt och internationell rätt från Stockholms universitet. Hennes juridiska bana inleddes hos Röda Korset där hon arbetade med människorättsfrågor. Sedan dess har hon hunnit med många år vid Internationella åklagarkammaren och Riksåklagaren i Stockholm.
Lise menar att Sverige är bra på jämställdhetsfrågor och att vi ligger före de flesta andra länder. Hon har i sitt arbete som åklagare fokuserat mycket på bekämpandet av den organiserade sexhandeln och hon är stolt över att ha bidragit till att Frankrike införde en lag mot sexköp 2016, liknande den lag vi har i Sverige sedan 1999.
Sommaren 2023 var Lise en av sommarpratarna i Sommar i P1 och berättade om sitt arbete och sin kamp för rättvisa och att ge brottsoffer upprättelse.
Nominerad av Kristina Tenney, SWEA Utah
Malin Persson
Överste i den svenska Försvarsmakten och militär rådgivare vid Sveriges FN-representation i New York
Sedan 2022 är överste Malin Persson Sveriges militärrådgivare vid FN-representationen i New York. Hon är den enda kvinnliga militära rådgivaren vid FN bland alla de 193 medlemsländerna. I denna strategiskt viktiga roll bistår hon Sveriges FN-ambassadör i frågor om fred, säkerhet och insatser i fält. Hon utgör även en viktig länk mellan FN och Försvarsdepartementet, Utrikesdepartementet och Försvarsmakten.
Med mer än 30 års yrkeserfarenhet som officer har Malin en mångsidig kompetens som gör henne väl lämpad för både nationella och internationella uppdrag. Hennes mångfacetterade bakgrund, från staber till fältinsatser, har gett henne en djup förståelse för militära utmaningar i komplexa miljöer.
Malin har lång erfarenhet från både stabs- och fältuppdrag. Senast som förbandschef för Skaraborgs flygflottilj, inklusive den svenska FN-insatsen (Minusma) i Mali 2017–2018 där hon blev den andra kvinnan i historien att leda en militär FN-styrka. I Mali engagerade sig Malin även i uppbyggnaden av barnhem.
Parallellt har hon agerat pionjär för inkludering och jämställdhet genom ett aktivt arbete för att öka andelen kvinnor och skapa en inkluderande miljö inom Försvarsmakten. ”Det är en skyldighet för oss kvinnor att försvara Sverige”, säger Malin i en podcast med Svenska Lottakåren 2020.
Mellan 2016 och 2022 tjänstgjorde Malin även som adjutant åt H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Malin är utbildad vid Flygvapnets stridslednings- och luftbevakningsskola samt vid den franska krigshögskolan Ecole de Guerre i Paris.
Med gedigen erfarenhet från insatser i Sverige och internationellt utgör Malin Persson en viktig röst för svenska värderingar som jämställdhet, fredliga lösningar och respekt för mänskliga rättigheter i sitt arbete som Sveriges representant vid FN.
För sina insatser har Malin mottagit medalj i 8:e storleken i Serafimerorden av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.
Nominerad av SWEA New Yorks styrelse