TUR OCH RETUR

SNABBIS

Jag, döttrarna och två av fyra barnbarn var i Stockholm på snabbvisit! Vi brukar åka varje år men inte så här tidigt för jag behöver köpa julskinka och julklappar! Och julmaten har inte riktigt kommit igång före Halloween och Allhelgonahelgen. Och det behöver vi inte i år! Ingen hemma. Inga klappar, inga dukar, inga gardiner och definitivt inga tomtar! Jag är ju inte helt säker på att jag klarar det men försöka ska jag. Som du vet är jag helgalen när det gäller julen och allt som hör till. Så dags på året brukar jag ha ett skåp fullt med klappar men det är alldeles tomt. Nej nu luras jag. Det finns en julklapp där till LillAnte. Han och hans päron ska inte med för han får inte flyga. Så han ska ha julklappar.

Jag köpte en elektronisk sagobok i Stockholm med svenska sagor och rimramsor. Plutten är duktig och pratar svenska med honom men det räcker nog inte.

Pajas var med i Stockholm. Det var första gången sedan han var en baby. Han brukar bara svara på tyska när man pratar svenska med honom. Men nu helt plötsligt kom det en hel massa svenska. Svenskan finns men han har inte gitt att använda den eller också så tycker han att alla pratar ju tyska så varför krångla till det med svenska? Lille A går på intensiv engelska för det blir språket som de flesta kan till jul och han vill absolut kunna säga vad han vill ha och förstå vad som händer. Kul tycker farmor!

Skogaholmslimpan är en stående favorit och måste portioneras noggrant så det blir rättvist! De har en ny variant, en fyrkant som man skär upp som en fralla! Jag köpte med mig ett paket med sex stycken men fyra försvann med Ademun inatt när han hade först kört hem Nani med barn, sedan Monkicka och till slut mamma. Han var go och lyfte upp den tunga väskan på bänken och väntade på betalning i form av grillchips och salt lakrits. Och attans men då såg han limpan!

Jag hittade också en tub med mjukost med varmrökt lax och chili!  Du är kanske ofta i Sverige eller stannar längre så du hinner testa alla roliga nyheter men det hinner inte jag. Ett svep och sen är det dags att packa!

Förresten fick jag en glatt rop av Helena N som var i Stockholm också. Skrev tillbaka att jag hade precis gått ur Gallerian på väg till kondiset för fika. Hon var längre bort så vi ska ses på SWEAMÖTET om tio dagar.

Egentligen hade jag tänkt att komma med lite tankar om Allhelgona Dagen. Den är ju väldigt viktig här och jag har för mig att jag skrev om den och alla dessa seder och ritualer för många år sedan. Hade till och med en rubrik klar: Gravar och modet. Men så blev det inte. Jag hoppas att du har haft en skön dag med minst lika mycket solsken och varma temperaturer som här i Stenbyn.

Var rädd om dig!

Ps. En av mina författar-favoriter hette Barbro Alving. Boken som är avbildad är sammanställd av hennes dotter, Ruffa Alving-Olin och Birgit Petri. Jag tyckte att titeln passade bra idag. Jag har fått boken som gåva av Ruffa själv för vi skrev lite brev för en 15-20 år sedan.