SWEA International

SWEA Austria blir till

 

Så här beskriver Kerstin Scharmüller upptakten till att SWEA Austria såg dagens ljus:

”För min egen del är jag faktiskt ingen föreningsmänniska. Inte ALLS. Och när jag i september 1997 fick en inbjudan till ett första informationsmöte om SWEA, kändes det ganska ointressant. Jag hade bott i Wien så länge och tyckte att jag hade tillräckligt med kontakter. Men slumpen ville att jag i var i närheten av Svenska Kyrkan 25 sept kl 18.30, så jag gick dit.
Av de ca 40 kvinnor som bänkat sig kände jag igen EN. Mötet leddes av Helene Reichhardt och Karine Henrotte–Forsberg. Oberoende av varandra hade bägge fått idén att försöka skapa en SWEA-förening i Wien. Så försökte de värva intressenter för en interimsstyrelse. Eftersom ingen anmälde sig frivilligt började de peka bland oss på bänkarna. Ett finger visade på mig. PÅ MIG! Kan Du tänka Dig att vara programansvarig? (E dom inte kloka, vad 17 skall jag göra?) Bredvid mig satt Karin Flodin, den enda jag känt igen. Hon viskade: Gör som jag, mig har de valt till sekretare, jag säger ja just nu, se´n hoppar jag av om någon månad. Ok, det kändes som en vettig lösning.
Men jag blev fast och fick på nära håll (5 år i styrelsen som programansvarig tillsammans med Ingela) vara med om hur föreningen raskt byggdes upp. 20 jan 1998 hölls det konstituerande mötet i Svenska Kyrkan. Medlemsavgiften var 400 ATS. För att bli en egen avdelning fordrades 50 medlemmar, så vi började som subchapter (dotter) till Zürich, men kunde redan i november samma år ansöka om att bli en egen avdelning, för att bara kort tid därefter bli ”mamma” till den nystartade föreningen i Vilnius. 31 dec 1998 hade vi 57 medlemmar och redan ett år senare var vi uppe i 81 medlemmar.
Programmet första året innehöll bl.a. sommarfest hos Ingela och Luciafest hos Birgitta Kleisinger. Vi hade Sektfrühstück hos Christina Wimpissinger och själv guidade jag Sweorna en härlig vårdag på Sisiutställning i Hermesvillan. Riktigt spännande var besöket i Stift Klosterneuburg, där det just då fanns en svensktalande Fader Sebastian. I september fick vi höjdarbesök av SWEA International (Agneta Nilsson, Kerstin Velander och Maud Larsson/Zürich) och var glada över att kunna ta med dem på vårt program i Tulln: besök på Schieleutställningen och kaffe hemma hos Maud Schönbauer. Men Egon Schiele föll inte så väl ut – efteråt fick vi höra att våra höga besökare hade fått mardrömmar……

Redan detta första år ledde till insikten att SWEA Wien, det är vi alla, och att många aktiva medlemmar, som på olika sätt vill och kan hjälpa till, är den viktigaste basen i föreningen. Och jag, som varit så tveksam i starten märkte att det utökade nätverket, som SWEA blev, kändes väldigt givande.”

I januari 2019 beslutade medlemmarna i SWEA Wien att ändra föreningens namn till SWEA Austria då ca 15% av våra medlemmar bor utanför Wien.