SOL OCH SNÖ

Kolla texterna!

ÖLHALL? ÖLTÄLT?

Eller vad heter det när man dricker öl på ett bryggeri som också säljer öl till de törstiga? ”Bier Zelt” kan jag ju inte översätta till öltält trots att det är precis vad det är. Ett stort tält med långa, oerhört obekväma bänkar, och bord mellan raderna. Där firas det! Både helgdagar men också när en klubb eller förening behöver lite pengar. Här hos oss i Stenbyn blir det flera öltält varje år. Brandkåren i Stenbyn har minst ett tält varje år, lokala politiska grupper har också sina tält och till Kristi himmelsfärd är den ett jättestort tält och några större och mindre karuseller. Allt byggs upp på fältet bredvid landsvägen. Det brukar regna eller snöa precis innan och hela fältet är en enda lervälling.

Kommer väl ihåg när Monkicka och Plutten hade gjort sin första kommunion och deras gudfader, som seden bjuder, tog båda på med till festligheterna. Det blev öltältet med karuseller. De var då inte så intresserade av öl vilket eventuellt har ändrat sig sedan dess!! Men läsk och karuseller! JIPPI SKIPPI! Men den stränga modern : läs jag: skickade först hem twillsen för att byta till vanliga kläder. Monkicka hade en lånad vit lång klänning och vita skor och Plutten hade en likaså lånad kostym och skor och jag ville lämna alltihopa åter i vettigt skick. Det visade vara en bra idé. Det fanns massvis av barn med  sina gudfadrar där som inte hade bytt om. Mina ungar var absolut inte de skitigaste men du milda tid vad leriga de var! Fast utan lånad klädsel! Tack Tack! Hur de andra barnen såg ut har jag förträngt!

Nu undrar du kanske hur kom jag till öltält? Skulle jag också göra om jag var du! Jo, i fredags var vi på en ölprovning! Maken är medlem i en klubb som ibland ordnar saker för inte bara medlemmar utan även för partners.

Och nu var det dags för öl. Först en guidad visning av själva bryggeriet med anor från 1600-talet. Trapporna i tornen var lite läskiga, vindlande runt runt och smala, sneda trappsteg. Tur att man har gympaskor på fötterna! Apropå klädsel, jag vann nog första priset i mest opraktiska klädsel. Om det bara hade funnits en tävling! T-shirt, jeans och kavaj plus en sjal. Vanliga arbetskläder men jag hade helt missat att det var full snöstorm ute och plus minus noll! Det blev lite svalt kan jag säga men jag tinade så småningom upp!

En kulig detalj i den stora hallen där vi hade satt oss. På väggarna satt det skyltar med alla föreningar och klubbar som har sina möten där. Det stod både namnet och vilken dag i veckan och månaden de träffades. Då ställs en slags klocka på bordet och kommer någon försent eller gör bort sig så rings det klockan och man får betala böter. En gång om året bjuds det till kalas och det betalas av böterna! Fiffigt!

Det skulle jag ha vetat när barnen bodde hemma! Kom försent, pengar i mammas semester kassa, använde elaka ord, hit med pengarna. Jag hade ju kunna åka jorden runt och leva loppan!

Snön som vräkte ner är givetvis borta och alla möjliga vårblommor tittar upp och tulpanerna är cirka fem centimeter redan! Härligt med ljusare dagar men hoppas på en vettig sommar utan hetta!

Var rädd om dig!