SMÅTT OCH GOTT

Familjen

I söndags var det dax igen, samtliga kom på fika och sedan middag. Vi, Maken och jag, kom direkt från hemmabyn men Monkicka var redan där och hade öppnat och låst upp. TACK! Packa upp och slänga på kaffet.

Vi har ju alla läst och hört om hur farligt sockret är för oss så jag brukar inte ha en massa kakor hemma. Kollade i skafferiet och men det fanns ett oöppnat paket så det var lugnt. Det bidde inga kakor! Finalina hade bakat en kladd-brownie! Helt själv och jag lovar att den var jättegod! Fikade med buller och brak som vanligt! Det är högt och ljudligt och alla har minst en åsikt vilket är bra.

Just den dagen diskuterades en familjesemester i vinter. Jag återkommer om den senare. Men gissa om det var synpunkter och till slut sa småfolket, tack mormor/farmor och så smet de till roligare äventyr! Tråkiga vuxna var deras tydliga åsikt!  Samtalet flöt på och det gick en balja kaffe och något lite sekt! Tro det om du vill! Tre flaskor gick åt fast den ena var alkoholfri! Vi har en anledning till den och nej, ingen har blivit alkoholist! 😃

Ibland när jag inte har ett kuligt ämne brukar jag läsa äldre bloggar och leta efter inspiration. Nu hittade jag ingen sådan men jag såg att det låter lite som Bullerbyn korsat med Tjorven. Det är ju trevligt och najs men inte hela sanningen. Jag är ju inte som H och M! Måste inte hänga ut smutstvätten till allmän beskådan. Men vi tjafsar, retar upp varandra och går på varandras nerverna precis som i alla familjer. Det brukar reda ut sig snabbt. Detta nu om du någonsin har undrat.

Idag blev det dillkött till middag. Brukar du laga det? Jag har säkert inte lagat det på tjugo år! Jag hade tänkt att bjuda det på en middags-bjudning senare i mars och ville kolla vad Maken tyckte. Han sa att det var okej men inte till gäster. Suck! Monkicka kom på middag och åt en portion och tog med sig resterna hem! Hon gillade det! Jag tycker det är kul med lite gammaldags husmanskost! Det finns enormt mycket att välja på men nästan allt har en sak gemensamt, de tar tid. Inget snabb-lagat direkt. Jag har en kokbok från början av 1900-talet som tillhörde min farmors mamma. Jag har aldrig lagat ur den. Den har helt andra mått och delvis okända ingredienser plus att första kapitlet handlar om hur man skållar grisar, rycker fågelfjädrar och förmanar pigorna. Jag har varken grisar, fåglar eller pigor! Fast en piga som Lina i Emil filmerna vet jag inte om jag skulle vilja ha!

Jag borde naturligtvis göra som det står i alla svenska veckotidningar, göra stora mängder och frysa in portioner. Då har man hemmagjord mat snabbt och enkelt. Jag får börja med det fast den här helgen hinner jag inte.  Nästa helg inte heller! Det får bli en annan gång.

Jag ska definitivt kolla äldre recept som Flygande Jakob, Landgång och gratinerad kassler. Kom gärna med tips och recept. Jag tror att min mamma gjorde något med falukorv i ugn och den hade skivor av ost  mellan skivorna och sedan var det nog senap och ketchup på. Inte helt säker på att jag vill ha det idag!

Var rädd om dig!