PÅ TOK FÖR TIDIGT

Dr. Westerlund hälsoblommor växer!

Vilohelg i hemmabyn!

När du bestämmer dig att nu ska du ha en lugn och vilsam helg eller dag blir det så då? En stilla fråga från en som hade planerat vila, lugn och minst tre böcker till helgen. Och här halv-sitter jag på sofflocket. Javisst, jag har slutat att svettas och sakta men säkert torkar jag men…. Låren värker, ryggen talar högt och ljudligt och händerna ska vi inte tala om. Åtminstone inte idag!

Det är nämligen så att det finns tre frukt träd i trädgården och nu hade träd-gubben varit hos oss och gjort sin magi. Det vill säga att större delen av gräsmattan var täckt av pyttesmå, större och jättestora kvistar och grenar. Helt ärligt, det såg för jä..igt ut! Maken ärvde efter en kompis pappa en maskin som trasar i sönder grenar till små stycken. Du märker att jag har inte en suck vad den heter på svenska. Jag är inte helt blåst, ringde kompis Anita som kan typ allt. Hon visste att den heter flismaskin!

Snabb arbetsfördelning, Maken sköter maskinen och jag plockar upp kvistar och grenar i buntar. Dessutom är det mitt jobb att tömma hinken med resultatet på komposten. Solen strålade och svetten rann. Knäna böj, upp och ner igen! Efter en dryg timma hade jag ganska otrevliga tankar om träd-gubben! Var det nödvändigt att ta så mycket på varenda träd?

Dagens höjdpunkt blev middagen. Tack och lov hade jag tidigare bestämt mig för något i ugnen.

Det blev något som på engelska kallas för Tray Bake.

Rotsaker, spenat och lök, allt fruset, i ugnsformen. Kyckling bitar eller klubbor ovanpå. Blanda vispgrädde med Siracha sås och häll över. Salt och peppar. Klicka créme fraîches på kycklingen och skjuts in i ugnen. 150 grader i ca två till tre timmar. Serveras med ris eller bröd. Uppfunnit av mig idag. Fast det blev gott!

Söndagen var Maken uppe med tuppen för det var ju val! Den första lilla personen han i princip gick över var hans faster. Med Maken undantagen är släktet ett kort släkte. Faster nådde numera inte ens upp till skägget! Fast det i sin tur gav honom en rejäl utskällning som om han hade varit fem år istället på den bekväma sidan av 60. Gå genast hem och klipp av det fodrade hon. Tålmodigt förklarade han att det fick han inte för Finalina.

Strax efter körde vi mot Stenbyn med ett snabbt stopp på kyrkogården. Jag begriper det inte men ett ljus tänds vid varje besök. Knappt tre minuter senare står hans syster med man och barn där. Syskonen är okontanta sedan längre tid men vi hälsade och kallpratade i ett par minuter.

Iväg och fartdåren gasade på för vi hade samtliga familje medlemmar på fika plus middag och dessutom halvsyster med man på besök. Vi hade inte setts på över fyra år så det blev super trevligt! Jo det är så att vi kommer mycket bra överens med halvsystern ( hon är fyra månader äldre än Maken, svärfar var flitig!).

AHA! Du undrar förstås hur det är med solcellerna! Tack, alldeles utmärkt. Det vill säga status quo! Det skulle kopplas ihop i fredags men då hade killen som skulle dra i tåtarna blivit akut magsjuk med hög feber så det bidde inget och på den vägen är det!

Det började med en så-kallad vilohelg! Ha, så har det bara fortsatt hela veckan.  Måndagen började med att grannen fick sin olje leverans. Det är ju bra att veta att de inte kommer att frysa i vinter och att de kan duscha med varmvatten. En liten undran bara, måste leveransen ske kl 06:55? Jag har den kanske inte så ”smårta” vanan att sova med öppet fönster, grannens hus ligger ca fem meter bort! (Retar mig enormt på den nya slogan från ett bekant svenskt varuhus).

Jaha tisdag sa du? Som du säkert redan vet måste alla källsortera. Så även jag. Vi har diverse tunnor, för papper, återvinnbara saker, och bio-avfall. Fast måste de komma så vansinnigt tidigt? Pappersgubbarna kom kl 06:03! Jag skojar inte! Jo, jag vet, det kan vara pappersgummor men i mitt fall är det bara gubbar som kommer.

Imorse hade jag sovmorgon! 😴 Vaknade före sju och det var helt omöjligt att somna om! Segade upp och fikade och sedan kom jag på att jag kunde åka och handla före jobbet istället för efter. Sagt och gjort så nu har jag allt hemma för måndag när vi ska fira Ademun som fyller runt. Hur kan det komma sig att mina barn är så gamla?

Var rädd om dig!

Ps. Det här med mycket tidiga morgnar uppfanns av Maria Theresia på andra hälften av 1700-talet!