KROCKAR

Min första passbild. Gissa vem är jag?

Att tala utan språk

Att språka utan ord

Satt mitt emot min kund och undrade vad som hade hänt. Han var röd, svullen och tårögd. Titt som tätt snöt han sig, mycket diskret, i en pappershandduk från toaletten.  Hade det hänt något hemskt i hans familj som är långt borta? Hade flickvännen gjort slut? Även hon långt borta. Mina tankar flaxade runt medans vi ägnade oss åt olika hjälp instanser i Österrike. Jo men titta här, först F, sedan R och till slut P. ????? Kan du alfabetet? Mm, ja det kan jag men inte så bra på tyska. Nerver mind! F är före R och sedan kommer P. Tyska orden  Feuerwehr, Rettung och Polizei. Till slut var jag tvungen att fråga, är allt okej?

Svaret var att allt var bra. En lång helg hemma med familjen, flickan och en hel del party. Men varför ser du då ut som sju svåra år??

Jag vet inte vad som händer med mig svarar han. Jag sa att jag tror att du har blivit allergisk vilket han inte trodde på.

Ibland är det svårt att låta bli att bli mamma till alla dessa ”barn” från andra länder. De flesta är yngre än min yngsta! Jag har alltid näsdukar och ska införa en burk med diverse karameller!

Det finns en hel del likheter med de stora mängder av människor som lämnade Europa på 1800-talet i hopp och tro om ett bättre liv. Det fick ju också väldigt många. Nu kommer det massvis av människor från östra Europa till västra Europa. Alla tror och hoppas på ett bättre liv, bättre jobb och framförallt bättre löner.

Men det är ju inte helt lätt att byta land. För det första behöver de flesta visum osv. Sedan ett arbete och bostad. Och det, för de flesta, största problemet är språket. Om man kan kan tala tyska är det kört med ett bra jobb. Välutbildade personer jobbar som hjälpredor.

Kultur, språk och seder är ofta helt annorlunda och det blir diverse krockar. Svårast för de som kommer från små byar på landet. Jag anser att jag är världsvan men gissa vad jag jag har krockat! Gjort bort mig och i största allmänhet inte fattat något.

Många krockar har jag berättat om redan, till exempel att jag vägrade bli kidnappad på min bröllopsdag! Eller när jag absolut inte reagerade på Frau Professor på en skolbal. Stackars student som inte fattade att jag är jag och Maken är professorn! För att inte tala om när jag beställde 500 DAG extrawürst!  Damen var kanske inte först i kön när bondförnuftet blev utdelat. Hon började skiva korven och högen växte och växte. Till slut sa jag STOPP! Hon menade att det var inte så mycket som jag hade sagt och jag menade att det räckte mer än väl!  För vem sjutton vill ha fem kilo extrawürst? För att inte tala om när mina söta grannar ville gratulera till twillsen födelse. Båda barnen sov samtidigt( och det hände typ en gång i månaden) och den absolut enda tanken i skallen var: KAFFE! Då ringer någon på dörren 😠

Tog emot blomman och stängde dörren! Totalt fel! Tack och lov klarade jag upp missförståndet flera år senare och vi kunde skratta åt mitt ouppfostrade beteende under flera år! Vila i frid Lini och Maridi!

När jag kom hit för förskräckligt många år sedan hade jag inte en suck om att jag inte skulle kommunicera med alla. Det blev ett abrupt uppvaknande. Ingen förstod mig och jag hade ingen aning om vad folk sa. Slutade med att jag hade alltid två ordböcker med mig! Kunde inte tyska ( läs: dialekt!), inte drack jag öl, inte kunde jag  åka skidor och klarade inte av paneringen på schnitzel så den skalade jag varpå Maken blev rädd!  Snacka om att ha samtliga Svarte Petter kort!

Var rädd om dig!