HEJSAN

Födelsedagstårta
( ej köpt utan gjord hemma)

Karneval

Tja nu går karnevalen mot sin höjdpunkt. Nu i söndags var det den stora barnmaskeraden med buller och bång. För att inte tala om ”krapfen” och saft i alla kulörer! Du vet väl vad en krapfen är? Det är en sorts flottyr stekt munk fylld med aprikos marmelad. Det viktigaste är att man kollar var hålet är innan man sätter tänderna i det goda! Annars får man marmelad lite varstans och det kan bli pinsamt om man äter på jobbet eller i sällskap! Enligt nyheterna var i princip alla barn utklädda, de flesta till prinsessor eller något dataspel. En kul tradition som håller i sig. Hos mig i Stenbyn är det på fettisdagen en stor parad med vårt lokala musik kapell i täten och sedan alla barn från dagis och lågstadiet som går i ett långt tåg genom byn. Mängder av stolta föräldrar och andra släktingar står och filmar och samtidigt kastar godis på barnen. Mellan varven tar de vuxna sig en slurk av något som säljs längst vägen. Självklart är vägen avstängd och spärrad för all trafik så att barnen ( och deras päron) inte blir påkörda!

Jag vet inte säkert men tror att Monkicka och Plutten var i första klass när och jag och grannfrun blev bjudna av hennes svärfar att gå och titta. Tack, tack, det vill vi gärna. OMG! Klockan 10:00 hade han trugat i oss två stora snapsar och hade travat iväg för att hämta mera! Och sedan körde han hem oss! Att vi vågade åka med? Visserligen var trafiken spärrad och det var inte långt hem men svärfar hade väl tagit tre snapsar och ett par öl! 😱

Numera är det nog vanligare att damernas snapsar är något mindre i vanliga fall. Det enda undantaget jag känner till när bruden blir ”kidnappad ” på eftermiddagen efter vigseln och förd till hemlig lokal och där dricks det så mycket och så snabbt som möjligt! Det gäller att dels få bruden full och dels få upp notan till max så att när brudgummen äntligen hittar sin brud blir det dyrt att lösa ut henne! Plus att alla är då på strålande humör! Det har hänt att bruden har tagit en så kallad toa paus på någon timme!

Jag kan berätta att när jag skulle bli ”kidnappad” så vägrade jag! Krävdes en hel del övertalning och förklaringar innan jag gick med på det hela. Det var tyvärr ingen som hade förberett mig på detta! Tack och lov finns det inte så många ställen att gömma en brud på i hemmabyn så Maken dök upp efter någon timme och räddade mig. Så mycket dricka blev det inte heller för jag hade blivit tvungen att dricka flera snapsar innan vigseln och hade dessutom höga klackar! Vingelmaja ville jag inte kallas!

I hemmabyn finns det en tradition att grannarna fixar ihop ett litet skådespel från bruden eller brudgummens liv. Allt utspelar sig på gatan utanför där man bor. Maken var mycket duktig på en sport som heter ”skijöring” när han var något yngre! Har garderober fulla med pokaler. Det hela gick ut på att hänga i ett rep bakom bil eller motorcykel och på skidor. Och sedan kördes det FÖRT!

Detta spelades upp när vi skulle gå till rådhuset. Jag begrep inget men såg hur blivande maken försvann hängandes efter en motorcykel. Men han kom tillbaka och vi, alla i brudföljet, fick köpa och dricka snaps. Pengarna användes till en stor fest ett par månader senare. Fast det har jag redan berättat om.

Förra söndagen var det födelsedag, nu på söndag igen och nästa söndag den tredje! Tårta på tårta på tårta! 🎂

Var rädd om dig!