FEBRUARI

Visst har vi haft lite snö!

Soppa

Läste en artikel om soppor och en kvinna berättade hur hon delade upp sina dagar i soppor beroende på vilken sorts dag det skulle bli eller hade varit. Kul idé tycker jag. Fast Maken är inte mycket för soppor eftersom han tycker att bara soppa är inte mat.

Men tänk om man delade upp dagarna i maträtter? Stuvade makaroner med ketchup när man är lite nere, oxfilé när man har fått löneförhöjning och livet leker. En ny-grillad kyckling när det är vår och soligt och tulpanerna har vaknat. Überbackene Spätzle när det är kallt och regnigt både ute på backen och i hela själen? Som du ser, jag är helt förtrollad!

Eller varför inte efterrätter? Äpplekaka med vaniljsås en skön sommardag, ljum kladdkaka med glass när man behöver lite tröst? Fast i familjen är kladdkakan något av en födelsedagspresent och serveras då. Måste alltid gör tre-dubbelt för annars räcker den inte! Spröda hallongrottor till vår-fikat på terrassen, kärleksmums på bröllopsdagen trots att det börjar bli ganska många år! Erkänner direkt, har aldrig gjort kärleksmums.

Jag funderar på mina matsedlar. Skriver en varje söndag och lagar därefter. Började när barnen var små och gnällde alltid att jag bara lagade mat som någon annan gillade. Alltså fick varje medlem en vecka och den enda regeln var att bara en gång per rätt!  Sju rätter på baksidan av kalendern och jag bestämde i vilken ordning maten kom på bordet. Alla, utom jag (varför?), hade varsin vecka och visst blev det en del pysslande med en vegetarian och två som ansåg att ketchup var en grönsak men det gick och jag slapp fundera på middagen. Nu är det bara vi två för det mesta men jag skriver fortfarande. Det är så skönt att veckohandla. Missförstå mig rätt, det är trist att handla mat men det är skönt när det är gjort. Sedan behövs bara mjölk och grönsaker i slutet av veckan. Undantaget är när jag kan gå på en jättestor, ny mataffär. Det finns en sådan på andra sidan gränsen, inte ny men det är inte ofta som jag kommer dit. Var där förra veckan och strosade runt. Kollade vad som fanns, hittade en ost som hette ”Alte Schwede”. Ingen aning men nästa gång så ska jag köpa och testa. Vet du vad det är för ost?

Kuligast är storasysters supermarket norr om Chicago. Den är så enormt stor att det finns en massa andra affärer inuti som apotek, frisör och restaurang. Bara gången med flingor är makalös, det finns minst hundra sorters flingor!

Där kan jag gå i timmar och kolla vad som finns.

Jag kan förstå att du kanske tycker att det är en helt vanlig dag idag men det är det inte…

Vilken dag är det idag, det är ingen vanlig dag för det är Pajas födelsedag! Pajas fyller 8 idag och det känns galet hur fort det har gått! Finalina fyller 12 i sommar och nästa månad fyller Lille A 9! Jag måste vara väldigt gammal!

Jo förresten, idag gjorde jag liba pizza fast med chapati. Det blev lika gott men tyvärr inte så knaprigt. Något i brödet gjorde att det blev lite segt istället. Bara så du vet! Chapati är ett mjukt tunnbröd från Indien.

Var rädd om dig!