DET ÄR NÄSTAN DAGS

Krångligheter

Tja,som vi alla har lärt oss under pandemin, det blir inte alltid som man tänkt eller planerat. I söndags var det meningen att vi skulle gemensamt i familjen, som varje år,  dekorera huset. Det vill säga allt bortsett från julgranen. Det finns ett gammalt ordspråk: människan spår, Gud rår”. Ack, så sant!

Eländet slog till och 25% av familjen kunde inte komma. Trist utrycker inte hur vi och framförallt familjen som hade drabbats kände!  Det blev dekorerat men inte allt. Vi hoppas på bättring till första advent.

Jag vet inte om det är för att jag är en så-kallad ”third culture kid” eller inte men jag skulle gärna veta varför jag håller fast i alla dessa gamla traditioner. Eller har det allmänt med åldern att göra? Är det så att äldre klänger sig fast mer än yngre? Är det någon slags barndomens trygghet vi vill ha? Jag har bott i ett annat land i ungefär 2/3 av mitt liv (räknade på fingrar och tår och dessutom högt! Matte och jag blev aldrig kompisar!) så varför hänger jag kvar i en vansinnig massa julmat och juldukar och julgardiner? Är jag en sentimental dåre från en annan tid? Dansa runt granen ska vi fast ingen kan mer än de enklaste stegen. Finns det någon som kan lära oss? VÄLKOMMEN! Kalle Anka och hans jul klockan tre är helig. Varför? Vem 17 bryr sig? Jo, jag och jag vågar påstå att mina tokiga barn och numera även deras barn.

Det blev ju tyvärr inte färdig dekorerat men det blir det kommande helg då samtliga nu insjuknade bör vara friska och så länge ingen annan blir sjuk så blir det gjort. Tradition. Knäppare än knäppt! Eller som Ademun sa som mycket liten; jag ska inte ha några knäppade knappar! Så det så!

Julafton blir det oavsett hur mycket eller hur lite vi dekorerar. Kompis Anita hänger upp en stor stjärna på balkongen och en mindre i vardagsrummet och vips är det färdigt dekorerat! Hmm, det ska jag fundera på! Det skriver jag nu mitt i förberedelserna men jag vet ju att när det är dags nästa år så gör jag likadant! Det är nog jag som är knäpp!

Javisst ja, trolla. Det blev trollat men inte helt lätt för tanten som sålde var inte hemma när vi hade gjort upp tid! Grrrrr. Men tredje gången gillt eller hur? Jag ringde inte i förväg utan dök bara upp, tanten kom inte själv men skickade ner gubben och nu har Mormor trollat! Det finns fotobevis.

Dagligen trillar det in önskelistor, ser precis att jag kan vinna 75 millioner på lotteriet. Tack det behöver jag och då kan jag uppfylla alla önskemål under förutsättning att något barn hjälper till och tyder småfolkets önskningar!

Jag kan nog inte helt lova att jag inte skriver om julen nästa vecka men jag kan lova att jag ska försöka!

Ha en ljus och underbar första advent!

Var rädd om dig!