SWEA International

Boktips

Ni som är läsintresserade men har inte möjlighet att vara med i en bokcirkel får här lite lästips och vid intresse möjlighet att låna böcker.

Vi börjar med att presentera ett urval av intressanta böcker med korta beskrivningar och utvärderingar. Vill du gärna läsa någon av böckerna kontakta cecilia.zechner(Replace this parenthesis with the @ sign)svenskaskolan.at för att låna en bok.

Boktips och möjlighet att låna böcker

Ni som är läsintresserade men har inte möjlighet att vara med i en bokcirkel får här lite lästips och vid intresse möjlighet att låna böcker.

Vi börjar med att presentera ett urval av intressanta böcker med korta beskrivningar och utvärderingar. Vill du gärna läsa någon av böckerna kontakta cecilia.zechner(Replace this parenthesis with the @ sign)svenskaskolan.at för att låna en bok.

De oroliga av Linn Ullmann1. De oroliga av Linn Ullmann

betyg 5,25/6

Linn Ullmann skriver om sin uppväxt med framförallt sin pappa Ingmar på Fårö och de sista åren när hon följer hans ålderdom och död. Hon beskriver sin pappa som en mycket disciplinerad man som är ytterst noga med att alla passar tid vid middagar och andra familjära möten, men också fina stunder tillsammans där litteratur, film och musik står i fokus. Samtidigt upplevs härliga beskrivningar av Bergmanns hus och Fårös vackra omgivningar.

 

En husmors död av Sara Danius2. En husmoders död av Sara Danius

betyg 4,5/6

Sara Danius har samlat artiklar som publicerats i denna bok fylld av intressanta, lärorika och delvis besynnerliga berättelser om många välkända och mindre kända författare. Sara Danius, som är en av De Aderton, har en enorm kunskap om littertur och skriver bl.a. medryckande om utvecklingen av Bonniers kokbok och vissa rätter som bara försvunnit ur den, om Thomas Mann och Brechts tid i Los Angeles under krigsåren och Strindbergs Röda rummet på Berns i Stockholm.

 

Simma med de drunknade av Lars Mytting3. Simma med de drunknande av Lars Mytting

betyg 4,33/6

Lars Mytting är en norsk författare som i den här boken skildrar en ung bondes sökande efter orsaken till hans föräldrars död i Frankrike när han var liten. När hans farfar dör sätter han igång med att hitta ledtrådar och det visar sig att hans farfar varit nazist, medan hans broder varit med i motståndsrörelsen i Frankrike under andra världskriget. Den unge mannen tar sig också till Shetlandsöarna där hans farfars bror har bott efter kriget. Efter många upprivande och otäcka händelser finner han ro i sin själ och kan ta itu med sitt liv på sin vackra gård.

 

Två systrar av Asne Seierstad4. Två systrar av Asne Seierstad

betyg 4,25/6

Den norska journalisten Asne Seierstad har under flera år samlat material till denna förskäckligt sorgliga, men sanna skildring av två somaliska systrar som från en dag till en annan reser från Norge till Syrien och ansluter sig till IS. För föräldrarna rasar hela livet ihop och fadern reser genast till Turkiet för att göra allt för att få tillbaka sina döttrar. Det är helt ofattbart att förstå hur tva unga kvinnor som har bott en stor del av sin uppväxt i Norge, varit duktiga i skolan och varit integrerade i samhället bara kan lämna tryggheten för att delta i ett fruktansvärt krig. De har framförallt kontakt med sin bror och berättar att de är gifta, får barn och ångrar inte att de har lämnat västvärlden och nu funnit mening med livet som IS-fruar. Flera år har gått, men de är fortfarande kvar om de ännu är vid liv.

 

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Norberg5. De förklädda flickorna i Kabul  av Jenny Nordberg

betyg 4,22/6

Ännu en omskakande skildring om flickors och kvinnors misär i Afghanistan. För att ha en accepterad status som familj måste man ha minst en son som senare ska ta över ansvaret för familjen. När en familj bara består av döttrar väljer man ut en som under barndomen fram till tonåren får vara familjens son, klä sig som en pojke, leka med andra pojkar och gå i skolan. Denna lösning är helt accepterad i det afghanska samhället, men Jenny Nordborg upptäcker också genom intervjuer och besök bland dessa familjer, vilka otroliga nackdelar och förtryck som det för med sig, framförallt för de förklädda flickorna senare i livet.

Swede Hollow6. Swede Hollow av Ola Larsmo

betyg 4,5/6

En gripande, välskriven skildring av svenska emigranter som kom till USA i slutet av 1800-talet. Flertalet av Swede Hollows invånare lyckades aldrig ta sig ur fattigdomens och sjukdomarnas  elände. Det var inte lätt att få fast arbete utan många hade tillfälliga jobb mot dagslön. Kvinnorna arbetade  mest i hushåll hos de som ”kommit upp sig“  i samhället inne i stan. Omgivningen såg ner på svenskarna och de som lyckades flytta och börja ett bättre liv skämdes för sitt ursprung och återvände  sällan till sina familjer. Man följer personerna i boken och deras öden ända fram till modern tid.

Trots att huvudpersonerna som sådana är fiktiva är deras livsöden baserade på verkliga händelser. Ett intressant historiskt dokument över svenska invandrare i USA kring det förra sekelskiftet.