ÄNTLIGEN

Äntligen, det börjar bli dags! Och det är till och med officiellt för Monkicka och jag var på det stora svenska varuhuset och kollade för säkerhets skull. Mycket riktigt, mängder och travar och högar med juldekorationer! Jublande dök jag in i härligheten och nöp i nästan varje tomtenisse! Men jag skötte mig finfint för jag har absolut köpförbud när det gäller juldekorationer! Erkänner, två små ursöta plåtburkar ”råkade” halka ner i vagnen men de är så små att det har ingen (läs: Maken) sett än. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem men jag kommer nog på något. Sedan lyckades jag köpa julosten men var tvungen att blunda när jag såg vad den kostade! När blev ost så dyrt? En helt vanlig röd julost men den ligger nu på hemlig plats så ingen får idén att testa om den duger eller ännu värre, göra ett helt fat med knäckebröd och ost och smörgås gurka (från Sverige).

På vägen hem körde jag förbi den danska konkurrensen och hoppade in där också. Knappt innanför dörren trillade jag dit och innan jag hann att fundera  om jag vågade, var två tomtenissar mina! En lite mindre och en lite större. Du förstår nog varför när du tittar på bilden! Trots dunderförkylning flinade Maken och undrade bara lite hest var jag hade tänkt mig att de ska sitta. Jag talade genast om att de ska följa med till kontoret och kommer att göra både tyska grammatiken och business engelskan så mycket roligare! Har du frågat chefen? Nä, det är mitt kontor och han blir också uppiggad av nissarna! Då får han något att reta mig för och slipper traggla business! Och det blir bra för hela företaget för det har Fru ”Chefskan” sagt. Hon berättade en gång att det var jättebra att chefen gjorde engelska med mig en timme i veckan för oavsett hur sur, grinig eller arg var, var han på bra humör sedan. Bra betyg eller hur? Jag skulle kanske söka jobb som uppmuntrare? Det skulle vara kul! Eländet  har lugnat sig lite men vem vet vad som kommer efteråt!

Joho! Jag vet! Det blir först gardin-, kudd-, och dukbyte överallt. Det blir lite tidigt i år men vad gör det? Helgen därpå är samtliga barn, svärbarn, och barnbarn beställda och då dekorerar vi resten av huset. Sen är det bara att vänta på 8/12 då de allra första julgranar säljs! Javisst ja, jag får inte köpa julgran själv heller! Inget får jag göra! ORÄTTVIST! Fast jag medger att en gran med nästan fyra meters höjd passar inte i ett rum med två 1/2 meters höjd! Det blev ett evigt sågande och vad Maken tyckte och sa kan jag inte skriva för sådana ord sa mina päron att jag inte får använda!

Förresten, vet du varför 8/12 är en helgdag? Inte? Okej då ska jag berätta det.

För cirka 2050 år så hade Anna och Joakim (vanliga namn redan då) en trevlig kväll med varandra. Det var december 8. Efter nästan tio månader föddes en flicka som fick namnet Maria. Så småningom träffade hon Josef och blev trolovad. Som alla vet, kom en ängel, Gabriel, och talade om att hon skulle få ett barn och barnet skulle heta Jesus. Vad Josef tyckte om det hela vet man inte men hon fick sitt barn och barnet växte upp till en man och en ny religion var född.

Julen, vad är julen utan julmaten? Inget i Sverige i alla fall vilket får många österrikare att skratta. Här är julafton en halv fastedag och överhuvudtaget är i maten inte viktig. Viktigt är att man har sjuttiotolv olika hembakade kakor! Tack och lov känner jag en helt vansinnig kvinna som älskar att baka kakor, hon bakar cirka tjugo olika sorter, och jag beställer av henne. Inte sjutton har jag tid att baka kakor!

Barnen, mina egna, har blivit tilldelade rätter att laga och ta med sig på julafton. På så sätt slipper jag en massa arbete och det kan ju inte vara fel utan bara vara bra. För mig alltså!

Tja, nu vet du vad som händer hos mig de nästa veckorna. Full rulle och Janssons ska jag göra till helgen och frysa in.

Vad har du för förberedelser? Hör gärna av dig!

Var rädd om dig!