ANNAT OCH GRILLA

Väderprognosen

FRÅGOR

En undran, hur är du? Jag menar är du super effektiv och grejar trasiga leksaker med vänsterhanden och älskar fram köttbullar med högerhanden? Nog för att  jag kan multi-task men …… Jag är nog mer så att jag tar med saker när jag går upp eller ner i huset och placerar allt på sin rätta plats. Testade en hel vecka med maken. Alla hans pinaler, tvätthögen och annat parkerade jag på höger sida av trappan upp. Det blev mera och mera. Men inga kommentarer överhuvudtaget. Till slut kunde jag inte hålla mig längre. Jag frågade varför han inte tog med sig sina saker när han gick förbi. Svaret: Vilka saker? Jamen allt som har staplats i trappan. Jag har inte sett något menade han. Vi gick gemensamt till trappan och tittade. Jo, allt låg kvar. Jag förklarade experiment för avslutat och har aldrig gjort ett nytt försök. Är man blind så är man!

Maken kommer från en traditionell familj. Pappan arbetade och mamman var hemmafru. Hon skötte allt i hushållet  inklusive uthyrning av rum i huset. Pappan kom hem på lunch och den stod färdig på bordet klockan 12:07. Helt vanlig österrikisk lunch, sallad, varmrätt, kaffe och något sött.

Min svägerska fick tidigt lära sig att laga mat, tvätta och städa och allt det andra som kvinnor ska kunna. Det behövde inte Maken göra. Varken mat, tvätt eller städa!

Nu kan du kanske föreställa dig vilken kulturkrock det blev när vi flyttade ihop! Göta bananer och shit pommes frites! Det blev många missförstånd och misstag, jag lovar! Bara ett exempel; jag har aldrig och kommer aldrig att förstå vitsen med att stryka. Stryk en skjorta och sätt på den och innan alla knappar är ”kneppade” (Ademun sa så som liten) är den ju skrynklig igen! Detta meddelade jag Maken. Han tyckte det en underlig inställning men skyndade sig att säga att det var ju inget problem. Hans mamma hade strykt alla hans skjortor i alla år så det kunde hon säkert fortsätta med! Det blev en kort, koncis diskussion. Jag strök skjortorna.

Utsätta mig för mer kritik klarade jag inte av. Svärfolket var inga fans om du förstår!

Just ikväll har vi bjudit in ett par vänner på grillning. Det gör vi året om minst en gång i veckan, jag menar att  grilla. Vännerna är vegetarianer så Maken står och grillar kilovis med olika grönsaker. Jag tyckte det skulle vara kul att testa rädisor på grillen. Får se hur det blir. Jag hade tänkt mig att ställa in en vas med syrener för de luktar så gott och påminner lite om barndomen i Sverige men det sket sig! Det ösregnar och de luktar inget alls. Därav bilden idag. Det finns ingen som spår väder så otroligt bra som just den bonden! Han har ett förnamn och efternamn men kallas enbart för gårdsnamnet, Grünbauer, vilket är dialektalt för Gruberbauer! Go figure!

Var rädd om dig!

Ps. Rädisorna vann med 3-1. Vi grillade dem hela utan krydda och olja. De blev mjuka och saftiga. Lite salt, mums!

pps. Om du undrar, det är koskit blandat med kopiss som sprutas ut och det luktar exakt så!