SWEA International

JULEN KOMMER

Gammal plansch från mina farföräldrar

Att fira jul i utlandet

Jag funderar. Utlandet? Hmm. Vad är det och var ligger det? Kan man bara fira svensk jul i Sverige? Du som känner mig vet att jag är över-entusiastisk när det gäller jul. Lindrigt sagt. Jag kan komma på mig själv under sensommaren att gå ner i källaren där jag har kartonger och hyllor med julpynt. Titta och sedan veta, nej, det är för tidigt.
Men nu! Slutet av november, fullt fart och upp med grejerna.
Det var ju inte riktigt planerat men i helgen var småfolket här och jag hade hängt julgardinerna och småfolket exploderade! Ner i källaren och hämta saker och sedan sprang de lite här och lite där. Utom Finalina som undrade var krubborna var. De är nämligen hennes ansvar. Så småningom dök de upp. Du kanske redan vet det men vi är inte riktigt kloka för vi har fyra stycken! En som är arvegods från mina föräldrar, en som Ademun gjorde på dagis, en som Plutten gjorde i skolan och en som jag har fått av Mormonerna. Finalina fixar och donar och lägger tillrätta. I min ärvda krubba är det lite knepigt för det finns tre Maria och två Josef men hon är smart och hittar alltid en lösning. Dessutom finns det en schäferhund, ett får utan ben och en trasig kamel. Spännande varje år!
Personligen tycker jag att sämre tid för att stänga alla affärer finns det inte! Jag saknar ganska många julklappar och kan inte handla. Först skrivs det att man ska stödja småhandlarna och sedan stängs de! Fast, typiskt Österrike, så kan man handla allt på de riktigt stora matvaruaffärerna. Alltså är det stängt men ändå inte.
Så jag gav mig iväg med en tre kilometer lång lista. Givetvis fick jag inte tag på allt men en del. Maken kommenterade precis: tyckte du sa att du inte skulle handla mera. Dummer! Tror han att Christkindl tar hand om resten eller har han tänkt att handla själv? Det vore kul och annorlunda!
Jag inbillar mig att de flesta av våra (läs: mina) seder är från femtiotalet. Det är nog mycket som har ändrat sig men det har inte nått fram till mig. Jag firar som mina päron gjorde i Bangkok och sedan i Singapore. Massor av allt är devisen. Pynt, dukar, saker, klappar och mat. Fast ingen lutfisk här tack! Urk! Nu som vuxen kan jag bestämma själv och dessutom går det inte att köpa här. Tack ödet!
Monkicka ringde precis och undrade om jag skulle göra, icke koka, glögg i helgen. Jo det blir det nog. Inte som förr, innan pandemin, när jag gjorde 15-20 liter stark glögg med betoning på stark!  Men kanske 4-5 liter. Mamma, jag kommer och hjälper dig vilket kan översättas till: jag kommer och smakar av. Hur ska hon komma hem sen? Tack och lov är alla vuxna och bestämmer själva, tror de, fast säg inte att jag sa det är du snäll!
Köttbullarna ligger väl gömda under grönkålen i frysen. Skinkan också och Janssons blir väl i helgen. Under alla bönor och annat som ingen äter har jag gömt den svenska snapsen! Du vet, små flaskor med olika smaker från bolaget.
Nu ska jag slå in dagens skörd av julklappar. Kan tyvärr inte avslöja vad för det händer att mina kära läser vad jag skriver.
Och förresten, jo man kan fira svensk jul utomlands. Det beror på en själv. Jag är uppvuxen så och det var inte alltid säkert att granen var en gran för ibland blev det en palm istället men dekorerad som en gran och  då vart den en julgran. Vi har också dansat runt granen i baddräkter på stranden och det går utomordentligt. Åka skidor i tropikerna? No problem. Vattenskidor.
Var rädd om dig!

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply