SWEA International

BHUMIPOL

Kungen och drottningen

MIN KUNG

Nu är det fem år sedan min kung dog. Satt klistrad framför thailändsk tv-program och bara stirrade. Först var det inte säkert, han kanske klarade sig ändå men sedan kom definitiva nyheten att kungen var död. Tv-bilderna visade människor som storgrät på öppen gata.

Nyhetsankarna grät och hade svårt att få fram ord. Själv satt jag mitt i natten i Stenbyn och tårarna rann här med. Det var ju MIN KUNG.

Jag hade inte fyllt 9 år när vi flyttade till Bangkok. Vi fick omedelbart lära oss att inte säga något fult eller elakt om kungen eller hans familj. Varje gång vi gick på bio började det alltid med att samtliga i salongen stod upp och det visades en bild på kungen och kungasången spelades.  Det görs det fortfarande men det är ganska många som helst inte skulle stå upp och visa sin vördnad. Fast det gör de ändå, det är straffbart att inte göra det. Och det gäller absolut alla inklusive utlänningar och turister. Även i skolan när det var stor samling för sport eller något annat stod alla upp i sina uniformer under kungssången. (Älskar skoluniformer! Det är så himla praktiskt och alla ser lika knäppa ut!)

I skolan hade vi en timme som handlade om Thailand. Det var lite blandat bandat om thailändska språket, kulturen och maten. Och om hans kungliga majestät Kung Bhumipol och hans familj. Vi fick lära oss att alltid se upp till honom och alltid visa stor respekt. Aldrig säga ett ont ord och absolut aldrig röra med foten på något som hade hans ansikte på. Då åkte man in i fängelse på stubinen.

Det var inte meningen att han skulle bli kung. Hans äldre bror var tronarvingen. Han dog under mystiska omständigheter. Kungen växte upp i Schweiz och talade mycket bra tyska och franska.

Han blev kung men bodde kvar i Schweiz för att gå klart skolan. Han träffade den adliga diplomatdottern Sirikit och förälskade sig hals över huvud.

Så småningom flyttade han till Bangkok och en av de första saker som han gjorde var att gifta sig med Sirikit.

Drottningen blev otroligt populär. I Thailand firas mors dag på hennes födelsedag 12/8 varje år.

I början av regentskapet reste paret runt i världen men sedan 60-talet stannade han i Thailand. Han reste verkligen runt precis hela landet och var mycket verksam när det gällde att stoppa opium-odlingar och att se till att landsbygden fick tillgång till rent och bra vatten. Han såg till att även de fattigaste fick skolor och sjukvård. Och han uppmuntrade bönderna att odla sådant som kunde säljas lagligt.

Kungen var en mycket duktig klarinettspelare och skrev egna kompositioner, dessutom spelade han med den tidens stora. Trots att han hade förlorat ett öga i en bilolycka i unga år var han en fotograf med blick. På de flesta av sina tusentals resor hängde kameran runt halsen.

Paret fick tre barn, två döttrar och en son. Thailändsk lag tillåter inte kvinnor att bli regenter. Sonen är nu kung och bor mestadels i Bayern. Han är gift i fjärde äktenskapet och har dessutom en officiell maitresse.

Kung Rama 9, Bhumipol, var nästan sedd som en gud under sin livstid och ännu mer så nu. Jag saknar honom fortfarande.

Bhumibol Adulyadej – Wikipediahttps://sv.wikipedia.org › wiki › Bhumibol_Adulyadej

 

, , ,

One Response to BHUMIPOL

  1. Karin Älmeby 13 October, 2021 at 21:15 #

    Jag känner verkligen din vördnad och känsla för den gamle kungen, så fint skrivet. Kram