GIFTERMÅL EFTER TVÅ MÖTEN – del 2

Brudparet. Kolla hennan, smycken och lyckliga leenden!

Förberedelserna

Ett indiskt bröllop går inte på en dag utan flera. Minst tre men ofta en vecka. Otroliga ceremonier med dans, sång och färg.
Bara kläderna är ett helt eget kapitel. Det finns färger som bara går dagtid och andra färger som bara går kvällstid. Bruden kan ha upp till tio olika utstyrslar för olika ceremonier. Smycken är ett stort kapitel. Många indiska föräldrar skuldsätter sig för att kunna ha ett enormt bröllop med massor av gäster. Familjerna byter presenter. Det är allt från kläder, smycken och ringar. Bruden har givetvis en så stor hemgift som möjligt som kan vara möbler, textilier eller köksutrustning. I gengäld får hon en så stor morgongåva som möjligt.

Jag bad Rashi att beskriva tre av ceremonierna som hon upplevde som viktigast. Rakshit genomförde samma fast var och en med sin familj. Delar gjordes gemensamt fast då av manliga släktingar.

Första punkten är att bjuda in Ganeshji till bröllopet. Han är guden som styr glädje och framgång. Ett par dagar innan bjuds han officiellt in av manliga släktingar. De har en fint dekorerad tallrik med mat, dryck och blommor som respektfullt ställs på altaret. Efter det träffas familjen och nära vänner på lunch. Damerna sjunger och dansar.

Henna dagen är nästa steg till bröllopet. Henna anses som lyckobringande och är djupt förankrat i indiska kulturen. Oavsett vad som firas, det första som sker är att framförallt damerna dekoreras med henna. Underbara mönster på händer, armar och till och med på fötterna och ben. Det är första tillfället då hela den stora familjen är inbjudna. Det kan röra sig om flera hundra personer. Jag har varit på en sådan fest och det var 6 000 gäster, trodde de i alla fall.
Rashi blev målad på händer, armar, ben och fötter. Det tog fem timmar och sedan två timmar att torka. Då satt hon still och blev matad av släktingar. Rakshit blev målad i handflatorna.

Gurkmeja dagen. Det är en sorts rengörings dag. Så att man kan gå in i äktenskapet ren både i själ och kropp. Gurkmeja har en antiseptisk och en förskönande verkan. Gurkmejan blandas med sandelträdspulver, grädde, mjölk, och några kryddor till en blöt gegga. Samtliga närvarande tar en klatt och smörjer in ansiktet, armar, händer och fötter. Rakshit fick även ryggen insmord. När alla har kladdat klart blir det duschning (utan hjälp ????). Sedan gick alla till templet för att be böner för ett lyckligt äktenskap. Det dansas och sjungs hela tiden. Glädjen står högt i taket!
Sedan är det äntligen dags. Dag och klockslag har astrologerna bestämt när de undersökte respektive födelsedag och tid. Innan man ens kan börja förhandlingarna måste horoskopen stämmas av. Det är oerhört viktigt i den indiska kulturen.