SWEA International

Pia Arnström

SWEA Austria har fått nya medlemmar och en av dessa är Pia Arnström. Tillsammans med Swean Anita Wenngren-Corsaro vill de blåsa nytt liv i SWEA Art, vilket ska bli mycket roligt! Jag träffade Pia på ett Wiener Café för att få höra lite mer om henne.

Pia är född och uppvuxen i Sundsvall, har en undersköterskeutbildning i grunden och har varit yrkesverksam inom vården och psykiatrin, både i Sverige och Tyskland. Den konstnärliga ådran och intresset ledde henne in på en gedigen utbildning inom detta område.

Först besökte Pia Folkhögskolan i Fränsta (nära Sundsvall) för en tvåårig grundläggande utbildning, sedan blev det Universität får Angewandte Kunst i Wien, där hon gick i Adolf Frohners mästarklass (2001-2005) och sedan i mästarklassen hos Christian Ludwig Attersee, hos vilken Pia kunde avlägga sitt diplom 2006. Under tiden hann dottern Maja se dagens ljus men Pia lyckades kombinera studier och sitt liv som småbarnsmor. När det sedan var dags att tillträda en tjänst som lärare i bild-slöjd-och textil på Bildungsanstalt für Elementarpädagogik i 21:a distriktet, hade ännu en dotter fötts. Ellen var endast fem månader då Pia började att undervisa blivande förskolpedagoger men med hjälp av barnflicka och att varva egna arbetstider med barnens pappas, lyckades kombinationen.

Vid sidan av sitt arbete som lärare ägnar Pia mycket tid åt sitt eget konstnärskap och målar i en egen ateljé belägen i närheten av bostaden i 2:a Bezirk. På Zeichenfabrik, en konstnärsateljé som ägs av en god vän, undervisar hon i kroki och måleri och där har hon möjlighet att göra en introduktionskurs för oss Sweor.  Pia säger att det ska vara roligt och lättsamt, vi behöver absolut inte vara konstnärliga talanger eller ha några förkunskaper, utan vara glada och nyfikna på vad som väntar oss. Vidare vill SWEA Art gå på utställningar med Sweorna och även låta oss möta konstnärer som gästar Wien. Pia Arnström är också mycket intresserad av fotografi.

Sedan något år tillbaka är Pia även utbildad coach och kan erbjuda sina tjänster till intresserade. Utbildning och diplom ägde rum i Sverige och vid vårt samtal tyckte vi att det var en viktig detalj, för svenska kvinnor ser kanske mycket med andra värderingar än vad kvinnor i Österrike gör generellt.

SWEA Austria tackar för samtalet och hoppas på stor uppslutning kring SWEA Arts program!

Comments are closed.