SWEA International

NATTNING AV BARN(BARN)

Vanliga spöken

Sitter på Galenpannans sängkant. Vi har nattat oss på svenskt vis med sagor, välling fast han säger ”vällving” och allmänt mys (läs:pop corn! Mormor är inte klok.) Mor och far är inte här just nu och mormor får fritt fram. Majoriteten, dvs 2 barnbarn, röstar för att mormor sitter kvar tills alla sover. Så blir det. Sakta men säkert vinner John Blund.
Tankarna irrar runt på måfå. Helt plötsligt kommer jag ihåg när jag var liten och skulle nattas! Det var oftast hushållerskan som skötte det. Hon var vår auktoritet i nästan allt. Hennes idé om nattning var nog vanlig i Thailand men jag undrar om den går hem i Sverige.
Först blev det rissoppa med lite ägg eller grönsaker. På golvet i hennes rum eller ute bredvid huset. Sen en liten föreläsning om hur man beter sig i olika situationer, varför man ska ge munkarna mat eller släppa ut burfåglar. Det varierade. MEN slutet var alltid detsamma. SPÖKEN!!
Det finns mängder av olika spöken, en del var bra, en del var inte bra, en del var farliga och en del visste man inte så noga.
”Na Leo” ( tant Leo) var helt i sitt esse när hon berättade om alla dessa spöken och vad dom kunde göra. Och det finns en massa saker som man kan göra för att blidka elaka spöken. Vanligast var att ställa fram mat och dryck. De elaka ville gärna ha starksprit också. Då drack dom och blev fulla och glömde bort att göra dumheter! Vissa snälla spöken blev ännu gladare om dom fick blommor men det var jätteviktigt att man inte luktade på blommorna först. Då blev dom arga istället. Det räknades som stöld. Vissa saker sitter som berget i själen. Jag kan inte för mitt liv lukta på en blombukett om jag ska ge bort den! Det går bara inte.
Jag har nattningstjänst imorgon också. Undrar vilka tankar som dyker upp då?
Barnbarn är verkligen livets efterrätt.

3 Responses to NATTNING AV BARN(BARN)

  1. Eva Jurkowitsch 29 July, 2019 at 15:40 #

    🥰🥰🥰

  2. Christina 24 July, 2019 at 13:41 #

    Kanske skippa spök historier ikväll när du nattar barnen 😉

  3. Birgitta Holzer 24 July, 2019 at 12:59 #

    Gläder mej över dina trevliga blog🤗