SWEA International

Mona Nordberg

SWEA Austria utökas ständigt och ett verkligt nytillskott (!) vill jag kalla Mona Nordberg, för hon är polis! Jag gör hembesök denna gång, för Mona är stolt ägare till en Berner sennenhund vid namn Nikki, mycket stor och väldigt mycket päls, men ack så gullig. Förresten kan tiken Nikki ett par trix, bl.a. PANG, varvid hunden sjunker ner på golvet och ligger alldeles stilla.

Mona Nordberg är trots sin genuina göteborgsdialekt född i Råsunda (Solna kommun) utanför Stockholm men när Mona var åtta år flyttade familjen till Lerum, där Mona växte upp och tillbringade sin skoltid. Planerna på polisyrket fanns inte med från början, utan först när hennes mamma såg en annons om utbildning vid Polishögskolan i Stockholm, tog planerna fart. Vid första uttagningen befanns Mona vara för klent byggd, blev alltså inte antagen. Dock den unga damen visste på råd: det blev ett halvt år som au pair i USA, där hon lyckades lägga på ca. tio kilo och vid nästa försök blev hon antagen. På den tiden var utbildningen treårig med studier i tio månader, ett år vid kriminalpolisen och ytterligare ett år vid ordningspolisen. Efter examen flyttade Mona tillbaka till Göteborg och arbetade vid ordningspolisen i staden. Rese- och äventyrslusten fanns hela tiden med och åtta helger om året fungerade den unga polisen som reseledare för fotbollsresor till London. “Ja, det var s.k. “gubbhelger“, där man skulle se på fotboll men också roa sig ordentligt“, berättar Mona. Vi kom fram till att det kunde vara bra att ha ordningspolisen med sig. Trött var hon allt efter dessa helger, då hon ibland steg av englandsbåten på kvällskvisten och gick direkt till nattpasset som polis. Ett tag tog hon faktiskt tjänstledigt för att arbeta i London eller på båtarna till England, då som reseledare och informatör.

Mona Nordberg kvitterade polistjänsten 1989 och tog anställning i ett privat företag, vilket utbildade butikspersonal hur man tar hand om snattare eller hur man hanterar andra incidenter. Under samma år fick även kvinnor möjlighet att söka utlandstjänstgöring inom polisväsendet (ja, polisen har varit ett mansdominerat område, men under de senaste decennierna har det skett en stor förändring till kvinnornas förmån), något som lockade Mona. Så var hon åter anställd hos Polisen, fick två veckors utbildning på Svea Livgarde, då i Södertälje, nu i Kungsängen och så bar det av. Första utlandsuppdraget var i Mocambique, där Mona var enda kvinnan bland 43 svenskar (totalt 5 kvinnor bland ca 2000 internationella poliser i Mocambique)! Det förorsakade lite problem med praktiska saker, såsom duschrum – Mona ville inte hoppa in duschen samtidigt som „grabbarna“, eller utrustningen – det blev underklädesbidrag, så att hon slapp springa omkring i herrkalsonger och strumpor med hälen på vaden!

Utlandstjänstgöringarna har varit många och tycks fortsätta, även om man måste hem till Sverige mellan varven. Destinationerna har varit bl.a. Bosnien-Herzegovina, Öst-Timor, Jordanien, Kosovo, Liberia, Afghanistan, Sierra Leone, korta uppdrag i Nigeria, Kroatien och Zambia. I Jordanien fanns Mona på plats för att utbilda nya irakiska poliser efter USAs invasion av Irak. Detta var Sveriges bidrag till hjälp för det krigshärjade landet. När man är på uppdrag i olika länder, gäller det att att veta hur de olika sociala koderna fungerar. Därför började hon undervisningen med att tala om för dem, att hon respekterade deras kultur att en kvinna inte ska se en man rakt in i ögonen, men att hon skulle få svårt att undervisa i utbildningssalen, om hon vore tvungen att titta upp i taket hela tiden! Detta accepterades till fullo och de var ju kadetter och Mona i en högre rang…! När hon däremot kom ut i en liten afrikansk by en gång, utbröt allmän förtjusning över att se en vit kvinna och därtill i uniform. Invånarna bildade en ring kring vår utsända, pekade finger och skrattade så att tårarna rann!

Mona har arbetat för svenska polisen, UD, EU, FN (bl.a. i fyra år hos deras logistik bas i Brindisi i södra Italien, för DPKO (Department of Peace Keeping Operations). Hon har även arbetat i Brühl i Tyskland med att utbilda män och kvinnor för intrenationell tjänstgöring. Den nuvarande tjänsten i Wien tillträddes i augusti 2018 och kommer att vara till minst augusti i kommande år. Uppdraget som projektledare innebär att hjälpa till med att upprätta och demokratisera polisverksamheten i stater som t.ex. Armenien, från vilken Mona nyss är hemkommen, likaså var hon nyligen i Sarajevo. Enheten kallas Transnational Threat Department och arbetar med polisiära frågor på strategisk nivå. Nu i september pågår en konferens i Hofburg. ’Organisation for Security and Co-Operation in Europe’ (OSCE) är den organisation som står för dessa projekt. Man vill också förebygga våldsbejakande extremism.  På frågan, vad som är det bästa med yrket inom den internationella delen, blir svaret: att kunna göra förändringar ur ett demokratiseringsperspektiv! Det innebär för mig en läroprocess hela tiden, stor omväxling och Mona har alltid gillat att resa!

Monas stora sällskap här i Wien är tiken Nikki, som under veckan har ett snällt par som hundvakter, så att inte dagarna blir för långa. Paret rycker även in, när Mona Nordberg måste ge sig iväg på de många tjänsteresorna. Under veckosluten blir det utflykter i skog och mark, så att hunden får „springa av sig“ ordentligt. Nikki följer naturligtvis med tillbaka till Göteborg, när det är dags. Mona har kvar sin fasta tjänst där. I Grundsund, ca. tolv mil norr om Göterborg väntar särbon. Det finns också två bonusdöttrar och till Monas stora förtjusning sedan nyligen ett litet bonusbarnbarn!

Tack för intervjun, Mona, det var både roligt och spännande att få göra en djupdykning i ditt intressanta arbete. Välkommen till SWEA Austria och vi Sweor hoppas på en förlängning av kontraktet för din del – det vore trevligt att få ha dig här lite längre!

, , ,

Comments are closed.