SWEA International

LÄNGTAN/SAKNAD

Jag måste erkänna att jag är hemma där min familj finns. Det där med land, ort och kontinent inte är så jätteviktiga. Som du redan vet har jag flyttat runt lite grann och är härdad på det sättet. 

Ibland får jag frågan ” var är hemma för dig?”. Tja, det är inte lätt att förklara. Jag är hemma i lilla byn, i Stockholm, i Bangkok, i Singapore, till och med i Chicago. Jag åker HEM när jag flyger till någon av platserna.

Jag kan ibland se något på Facebook eller liknande om Singapore och få hugg av längtan. Det kan vara maten eller skolan jag gick i eller vad som helst. 

”Min” kung dog för två år sedan. På bio stod man upp innan filmen började och det spelades national sången och visades bilder på kungen. Nu är det likadant men fel kung. Tänker tillbaka på den gamla goda tiden när man smet iväg på bio och stod givakt och sen såg antingen en thailändsk film eller, bäst av allt, en ny Bruce Lee film. Min idol! 

Reser till Stockholm strax innan första advent varje år med mina flickor, alldeles underbart. Vi har gjort det ca 15 år och det är otroligt mysigt. Bara vi tjejer och inga krav, inga barn och inga män! Vi sitter på flyget och räknar ut när vi ska äta vad och hur många. För det mesta hamnar min räkmacka på flygplatsen på väg hem. Döttrarna är inte så intresserade.

Chicago, den otroligaste staden med allt. Inklusive min farmors gamla piano. Det är sant, det står på Swedish Museum i Andersonville, området där många svenskar bosatte sig för ca 100 år sedan. Farmor bodde alltid i Sverige men storasyster ärvde och på så sätt kom det till Andersonville.

Nu undrar du kanske vart jag vill komma. Jag vill hem! Jag är inte helt säker på vart men hem vill jag.

Varför? Jo, bästa kompisen Anita har varit på besök. I hela 12 timmar!! Och då helt plötsligt blir det så påtagligt hur långt borta jag jämnt är från alla som betyder så mycket för mig. Just nu är det Stockholm och knäckebröd, Västerbotten, messmör, wienerbröd, Bregott och allt annat som hör till. 

Nästa vecka måste jag kanske dö om jag inte lagar thailändsk ananas curry med massor av färsk chili. 

Lovar ingenting men här är jag just nu. Imorgon…who knows.

Ps. Har varit dålig på att skriva i juni. Förlåt men med fem födelsedagar och skolslut och tentor  har det blivit knappt med tid. Ska bättra mig!

3 Responses to LÄNGTAN/SAKNAD

 1. Eva Carina Kainz 9 July, 2019 at 14:55 #

  Tack för roande läsning…och jag känner igen allt, fastän jag “bara” bott i Stockholm, alltså på en plats förutom Wien! Jag åker alltid “hem” hur jag än vänder mig: Det är någonting bra med det också. Just nu är jag på väg “hem”, packar resväskan för Stockholm. När jag återvänder “hem”, d.v.s. till Wien har jag handbagaget fullt med Smårut-knäcke och pepparkakor. Det verkar som om personalen vid säkerhetskontrollen är vana vid hos “hemvändare”! Trevlig sommar önskar Carina

 2. Karin Älmeby 1 July, 2019 at 19:35 #

  Tack Cissie, för dina härliga bloggar! Det är underbart att du delar med dig av din historia och livet i vardagen. Kram Karin

  • cissie 1 July, 2019 at 20:46 #

   Tack Karin! Blir så glad att du gillar mina små skrfter. Ha en underbar juli!