SWEA International

Jovanna Aaby

Nu är det dags att stiga fram, Jovanna Aaby, Swean bakom den fantastiska tårtan från 40-årsjubileet! Vi har alla beundrat din skapelse, många fick tillfälle att smaka på det goda bakverket och vill nu veta lite mer om dig!

Jovanna är född i småländska Lekaryd, strax utanför Alvesta, och uppvuxen där. När hon var tolv år flyttade hennes föräldrar och yngre syster till Japan, närmare bestämt till Sapporo,

där pappan arbetade som möbeldesigner. Båda föräldrarna är konsthantverkare, som utbildats på Carl Malmstens Capellagården. Jovanna fick, liksom systern, börja på en japansk skola, vilket var en stark men lärorik upplevelse. Det gjorde henne öppen för kulturen i det asiatiska landet och hon lärde sig japanska. Så flyttade familjen tillbaka till Småland och nu besökte den unga damen Aikidoklubben. Här förmedlades tekniken i en japansk kampsport, och lustigt nog träffade hon redan då Carl Johan från Växjö, Calle, som långt senare skulle bli hennes make. Även han mycket japanaffin! Efter avslutade gymnasiestudier (International Baccalaureat) fortsatte Jovanna sin utbildning vid Lunds universitet. Först hann paret dock med att studera japanska i Sapporo, resa och arbeta. Den unge mannen fick arbete på IKEA och när möbelvaruhuset sökte en person som hade ledarpotential samt talade japanska till det nyetablerade varuhuset i Tokyos utkant, fick maken möjlighet att tillträda den tjänsten och det bar av till den japanska huvudstaden. Det blev en snabb vända på sex månader, därefter Stockholm i drygt ett år.

När Calle arbetade på varuhuset i Kungens Kurva, passade Jovanna på att gå en konditorkurs samt läsa in en kandidatexamen i såväl ekonomi som Human Resources, detta på distans.

Så var det dags för nästa flytt, denna gång till japanska Kobe, därefter åter till Tokyo för ett och ett halvt år. Här tänkte Jovanna ta tag i sina drömmar om att starta ett Café, hon älskar nämligen att baka och göra härliga tårtor (däremot gillar hon inte kaffe, vilket vi skrattade gott åt på Café Zartl, där vi träffades för intervjun)! Problemet visade sig bli ett etableringsvisum, vilket krävdes för att kunna öppna egen verksamhet i Japan. Det var nämligen så dyrt, att det fick skrinläggas. Jovanna gick dock inte sysslolös, utan hon gjorde sista delen i sin utbildning, ett Internship på Invest Sweden. Så föddes son nummer ett: Theodor Haruki (sistnämnda är ett japanskt namn som betyder Vårglädje – en liten hyllning till landet, där gossen föddes). Allt var frid och fröjd tills den stora jordbävningen och påföljande tsunamin inträffade. Jovanna berättade, att hon var ensam hemma med sin åtta månader gamla son när naturkatastrofen skedde. Hon tog sig ner från artonde våningen med pojken på armen, tittade hur grannarna hanterade situationen och blev hämtad till en uppsamlingsplats, därifrån till gymnastiksalen på en skola där hon tillsammans med Theodor fick tillbringa en tid på golvet. IKEA-varuhuset och makarna Aabys bostad låg relativt nära Fukushima. Jovanna lyckades få kontakt med sin make via mobilen. Alla var oskadda. Calle fick börja hemfärden till fots! Det gick inga transportmedel och klockan fyra på morgonen kom han gåendes…

Denna händelse bidrog till att de började fundera på att komma närmare Sverige, där föräldrarna bodde. De fattade beslutet att lämna Japan och mindre än ett halvår efter jordbävningen bar det av till Amsterdam, där nästa utlandsuppdrag för IKEA i Nederländerna väntade. Familjen bosatte sig strax utanför staden, i Amstelveen. Nu utökades familjen med ännu en pojke, Winston Cornelis (sistnämnda ett tribut till Nederländerna). Här fick Jovanna kontakt med hustrun till Calles kollega, en svenska med kockutbildning. De båda unga damerna etablerade en cateringfirma med inriktning på bakverk och tårtor. När sedan kompanjonen flyttade vidare, fick Jovanna kontakt med ett svenskt par som hade ett café, dit tårtor och annat gott kunde levereras. Vid sidan om hanns det med olika kurser inom området.

Sedan augusti 2018 är paret och de två sönerna bosatta i Wien. De trivs väldigt bra, även om det var en stor omställning, särskilt för pojkarna, som går på en internationell skola resp. förskola. Nu börjar tankarna på att etablera sig som Cake decorator i Wien, de prov som krävdes, är avlagda, nu återstår det att hitta en lämplig lokal. Vi håller tummarna!

Hur kom du egentligen i kontakt med SWEA, Jovanna? „Jo, i Japan var jag aktiv, gick på mamma-barnträffar m.m.“, berättade vår Swea. I Nederländerna hamnade SWEA lite i bakgrunden, eftersom de flesta Sweorna bodde i Haag-området och jag hade kontakt med svenska familjer som också arbetade inom IKEA. På plats i Wien återknöts banden med SWEA och vi hälsar dig hjärtligt välkommen till oss, kära Jovanna Aaby!

Comments are closed.