SWEA International

FUNDERINGAR

Moln över Speiereck

Sitter på terrassen i makens hemby. Ovädret tornar upp med tjocka svarta moln över Speiereck (berg). Funderar på liv och död.
Har precis tagit farväl av en äldre släkting till maken. Hon var svärmors moster och blev nästan 96. Ända tills sista månaden var hon pigg och hade åsikter om det mesta.
Och många berättelser. Som när hennes pappa i mitten av 30-talet sa ” nu förstör pojkspolingen våra liv!” Pojkspolingen var en viss Adolf.
Vi var på besök i våras och hade den yngre dottern med. Tante sitter och tittar på dottern. Helt plötsligt säger hon, ”Die Schöne Traudl” ( den vackra Traudl). Maken visste inte att hans mamma hade kallats det i sin ungdom. Sen kom smällen, Tante tittar på maken, flinar och konstaterar glatt att skönheten har dottern inte fått av pappa!
Det fanns lite familje-foto. Jag blir lite förvånad när jag ser att yngste sonen är med. Hur har Tante fått det? Var är kortet taget? Går fram och tittar noggrant och kommer på att det är inte min son men en syssling/brylling/ pyssling till honom som är så otroligt lik honom att tom jag, hans mamma, inte såg det på en gång.
Maken har ärvt en hel del gamla tyska möbler, tunga, klumpiga OCH fula. Enligt familje-krönikan, arvegods från bättre tider. Vi frågar Tante om det och hon skrattar så tårarna rinner och vi får hämta en liten snaps. Det visar sig att möblerna kommer ifrån en gammal hovrådsherre som dog och hans barn ville bara bli av med skräpet! Så blir familjehistorian helt ny. Tante var med när möblerna hämtades och kunde berätta i sådan detalj att det måste vara sanningen. Tyvärr blir ju inte möblerna finare för det!
Nu när jag har blivit vuxen, hände förra året, kan jag inte låta bli att fundera lite vad som finns kvar. Min storasyster är äldst i vår familj. Det finns inga som är äldre kvar. Sen kommer jag. Hmmm…. det är kanske dags för en Bucket List? Fast många saker på den, ännu oskrivna listan, har jag gjort. Blivit kär, älskat och älskar, fått barn, fått barnbarn, sörjt, skrattat så jag fått hicka, gråtit så jag fått ögon som i Simpson, och tusen andra saker.
Vad står på din Bucket List?

4 Responses to FUNDERINGAR

 1. Lena Haraldsson 19 July, 2019 at 17:49 #

  Fina reflektioner Cissie! Ha en härlig sommar💕

  • cissie 19 July, 2019 at 20:59 #

   Tack detsamma! Kramis

 2. Birgitta Holzer 11 July, 2019 at 14:49 #

  Härlig Tante! Ja, livet går fort, man får se till att man hinner med det man önskar göra.

  • cissie 11 July, 2019 at 19:06 #

   Ja hon är verkligen saknad. Ha en bra sommar Bibbi