SWEA International

ATT LÄGGA ETT TAK

Stugan innan takbytet

Har du tak? Ja det är klart att du har. Det har vi väl alla. Jag menar speciella tak. Maken har ett sådant. Högt uppe, nästan 1800 öh, ligger stugan. Det är en gammal, 300 år, fäbod med en liten tomt. Under sommarhalvåret är det fullt med kossor( barnbarnets nya ord: koar) och vi har givetvis staket och grindar som skydd runt omkring. Det finns el, utedass och rinnande iskallt vatten från egen källa lite högre upp på berget. Ett mini-sovrum och tre sovalkover under taket. Vedspis att laga mat på och kakelugn för värme.
Det är klart att en så gammal stuga behöver ett nytt tak lite då och då. Som sagt, ett speciellt tak. För 18 månader sedan gjorde vi upp med en av de ytterst få som vet hur man gör att han skulle hjälpa till. Maken menade att man kan ju inte bara slänga upp ett modernt tak på stugan. Experten menade att fyra dagar räckte om vi hade tillräckligt med hjälp. Alla tillgängliga barn inkallades. De vet att jag älskar barnarbete!
Själv fick jag två av småfolket och markservicen. Det var den där veckan när det blev varmare och varmare. Inget läge att gå till lekplatsen när det var nästan 40 C. Dag för dag var det mindre barn kvar. De påstod att dom hade arbetsplatser som behövde deras närvaro. Till slut var det bara svärsonen kvar.
Då hade det upptäckts att även innertaket måste bytas. Sedan kom experten på att skorstenen hade gått av och var livsfarlig! Försök att först dra en stor kran uppför berget och sen att hitta en murare och en plåtslagare på lördag och söndag! Har inte vågat fråga vad dom kostade!
Efter sju dagars jobb 07-21 så var första veckan slut och taket inte klart. Skickade ut SOS i familjegruppen. En son kunde ta en dag ledigt. Den andra sonen har skadat sina ligament i foten och har nu skostorlek 55 istället för 50. Jag skojar inte!
I onsdags skulle det ev bli klart. Det blev en enorm hagelstorm istället. I torsdags skulle det bli klart. Det blev oväder med blixt och åska istället. I fredags…..ja, du vet. I förmiddags, lördag, skrev maken att det blir nog klart idag och att han kommer hem. Sen skrev han bara att det ösregnar. Jag får kanske folkbokföra honom på stugan!
Ha en skön helg!

Comments are closed.